De Suikersmelter
Een gemakkelijke manier om suikerwater voor onze bijen te maken.
Als je niet kant en klare voeding wilt kopen, is het alternatief zelf aan de slag te gaan om een goede suikeroplossing te maken.
Een manier om er niet teveel werk mee te hebben is de boven aangegeven wijze.
Benodigdheden aan materiaal, twee emmers, voor de onderste emmer is er wel een met een stevig deksel aan te bevelen.
Voor het boren van de gaatjes is het wel handig, om op het deksel van de onderste emmer en de bodem van de bovenste emmer, potloot strepen te plaatsen waarlangs men boort, voorkomt dat de gaatjes onregelmatig en te dicht opeen komen.
De grote van de emmers kun je zelf bepalen, heb je veel volken b.v. een veertig stuks, dan gebruik je emmers waar 25 kg suiker in een keer in kan. Maar heb je wat minder volken dan doen wat kleinere emmers het zeker net zo goed.
De maat van de boor, dat kan verschillend zijn, de imker met zijn grote emmers, heeft in de bodem van de bovenste emmer 1 mm gaatjes geboord en in het deksel van de onderste emmer, 6 mm groot.
Het werkt uit de kunst en hij vindt het jammer dat hij er niet eerder mee begonnen is.
Wat mijzelf betreft ik werk met emmers van ter grote van 10 kg inhoud, en heb zowel de bovenste emmer als in het deksel van de onderste emmer, gaatjes van 2 mm groot (maar wel veel) en het werkt ook goed.
In het Maandblad van de Vlaamse Imkersbond, jaargang 1987, bladzijde 325, geeft een beschrijving waar in het deksel van de onderste emmer gewoon een vierkant gat gemaakt is.
Hoe er mee te werken.
Plaatst de emmers als op tekening, in de bovenste emmer doen we eerste een paar kg suiker en maken die goed nat zodat er een filterlaag ontstaat, vul dan de bovenste emmer met b.v. 10 kg suiker, giet hierop 5 liter water. Aangezien de filterlaag misschien nog niet dicht genoeg is gaat het er wat te vlug doorheen, men giet dit dan nogmaals op, zonder in de natte maar nog niet opgeloste suikerlaag te roeren. Voor de emmers met inhoud van plusminus 10 Kg is voor de vorming van de filterlaag ook 3 kg suiker voldoende, door dit langzaam met water te verzadigen.
Voor de volgende keren dat men weer aan het werk er mee gaat, de filter laag intact laten een 10 cm dikte is wel voldoende.
Nog twee tips, een paar gaatjes in de buitenste ring van 2 cm, komt het ontsnappen van lucht ten goede.
Laat men de emmers een paar dagen staan, om alvorens weer bezig te gaan, het deksel van de onderste emmer even met warm water schoon maken. De gaatjes willen dan wel eens dicht zitten, nou staat de suikerfabriek niet bij moeders in de kamer, maar ja voorkomen is beter dan genezen.
Door 1 liter water op 2 kg suiker te gebruiken krijgt men een verzadigde oplossing, oftewel in 1 liter oplossing zit 910 gram suiker.
Het bewaren van de siroop, in gesloten emmers of jerrycans gaat prima en kan best voor een paar maanden lang.
Zonder verwarming en veel werk, de bijtjes aan hun wintervoorraad helpen, succes.
Minne Bonnema.