lavendel 15 k        De Lavendelmethode en wat je nog meer met lavendelolie kan doen.

De methode om de varroa mijt met Lavendelolie te bestrijden is bij de Eko-bijkers wel bekend. Mijn bastaard carnica bijen heb ik in 1995 van Jaap Andringa overgenomen. De eerste twee jaar heb ik nog Apistan gebruikt. Vanaf 1997 gebruik ik Lavendelolie en heb nog steeds de voortbrengselen en koninginnen van de volken uit 1995. Dit betekent dat ik nu al zeventien jaar zonder problemen lavendelolie gebruik. Reden genoeg om nog wat dieper in te gaan op lavendelolie en wat je er nog meer mee kunt.

Wij bezoeken ieder jaar met onze camper de Provence in Frankrijk. Het is iedere keer weer een belevenis de Lavendel in bloei te zien staan en de bijzondere geur op te snuiven. Lavendel groeit het best op een hoogvlakte en is bestand tegen extreme hitte. Tijdens onze bezoeken aan de Provence zijn wij in contact gekomen met mensen uit dat gebied welke de meest fantastische verhalen vertellen over de eigenschappen van Lavendel.

Wat ons aanspreekt is de manier waarop de lavendel verwerkt wordt tot een etherische olie. Voor één liter olie is maar liefst 100 kilo bloemen nodig De bloemen en stelen worden eind juli geoogst en in grote ketels gedistilleerd. De olie wordt afgescheiden en de stelen worden gedroogd en in balen geperst. Het jaar daarop wordt de ketel gestookt met de overblijfselen van het vorige jaar. Zo ontstaat een natuurlijk proces met weinig of geen schade voor het milieu. De laatste tijd hebben we ook gasgestookte installaties gezien, maar deze zijn gelukkig in de minderheid.

Wat de werking van lavendel betreft het volgende. Uit eigen ervaring weten wij dat lavendel prima gebruikt kan worden als luchtverfrisser in het toilet. Wij gebruiken een liefst roestvrijstalen bloemenspuit gevuld met water en een paar druppels lavendelolie als luchtverfrisser. Dit vinden wij heel wat milieuvriendelijker dan de thans door de reclame aanbevolen spuitbus of  “mobiele”  luchtverfrisser met batterij uit een chemische fabriek. Met een geurlampje gaat het ook goed, maar daar moet een waxine kaarsje in. Verder gebruiken wij dezelfde bloemenspuit als middel tegen zonnebrand.

Onze buurvrouw, waarvoor we een flesje lavendelolie meegenomen hadden, kreeg tijdens het bakken van een rollade hete vetspatten op haar handen. Na dat ze de handen langdurig onder koud water had gehouden smeerde ze lavendelolie op de aangedane plekken. De pijn verdween snel en ze kreeg geen lidtekens. Ze was echter één plekje vergeten. Dat begon te zweren en liet een lidteken na. Ze was op het idee gekomen door een verhaal dat wij hadden verteld over de Franse scheikundige René Maurice Gattefossé. Deze was bezig met een proefopstelling voor distillatietechnieken. Plots was er een explosie en hij verbrandde zich aan de handen, die hij spontaan in een emmer water dompelde. Althans hij dacht dat het water was, want de bleek pure lavendelolie te zijn. Hij voelde meteen verlichting en tot zijn grote verbazing stelde hij vast dat de wonden mooi en snel herstelden.

Lavendelolie bezit volgens de boeken, antiseptisch, antimicrobisch, antitoxisch en antivirale eigenschappen. Bij verkoudheid snuiven wij een paar keer per dag enige druppels op een papieren zakdoekje op. En werkelijk, het helpt je snel van een verkoudheid af. Tot zo ver onze eigen ervaringen.

De eerder genoemde Franse kennissen vertelden ons nog meer toepassingen welke wij u niet willen onthouden. Onze ervaringen beperken zich echter tot bovengenoemde toepassingen. Wij durven dan ook geen verantwoording te nemen voor de volgende suggesties.

-Lavendel kan als enige etherische olie rechtstreeks op de huid gebruikt worden.
-Een paar druppels op de slapen in masseren helpt bij hoofdpijn.
-Het is als ontsmetter een probaat middel bij jeugdpuistjes.
-Het helpt tegen zonnebrand.
-Naast brandwonden helpt het bij wondjes, aften(inde mond), aambeien, spataderen,
-Spierpijn, winterhanden en wintervoeten, rugpijn, verstuikingen en verrekkingen,
-Zwemmerseczeem, eczeem, luchtwegaandoeningen, hoge bloeddruk, slapeloosheid
-Kalmerend, slechte adem, dieren beten en voor ons niet onbelangrijk, bijen en wespensteken.
-Tot slot vonden wij in het blad NÚA het volgende citaat.
 “Dat niet alleen mensen weg zijn van de geur bewijst onze ezel Florus. Bij het ruiken van lavendel gaat hij steevast op zijn rug rollen van ‘contentement’, waarna een luidruchtig gebalk weerklinkt.
 Wat zijn wij “ezels” dat we eerst naar zogezegde, moderne chemische middelen grijpen om insecten te verdrijven, lekker te ruiken, onze huid te verzorgen en ons goed te voelen. Ook een koolmees weet beter, want ook zij stopt lavendelbloempjes in haar nestje om haar jongen een mooie toekomst te bezorgen”.

Wij hopen dat dit bijdraagt aan het “welzijn” van de Eko-bijkers en een milieuvriendelijke manier van omgaan met het bijenhouden.

Annie en Henk Jongedijk.

                 De winkel waar we de lavendelolie kochten.                  Lavendel, wat een pracht.